Så arbetar jag

Så arbetar jag
Idén kan härstamma från vad som helst. Efter det kommer en pennskiss till, eller en mer arbetad datormålning. Eller ett klippcollage som jag använder till min målning. Jag utgår nästan, men inte alltid, från skisser jag gjort i datorn.
Det är jättekul att klippa, klistra, rita, måla, sudda, ändra, förminska, förstora, förvränga, ändra färger och former och motiv efter hur jag tycker. Jag har många idéer på gång samtidigt.

Som bas utgår jag från egna motiv och leker vidare i datorn. Eller kanske jag plockar fotodetaljer. Eller så plockar jag bitar ur bildvärlden och gör ett collage med små detaljer eller stora sjok. Jag bygger ihop det till en snabb idéskiss att börja måla på, eller en mer färdig bildidé.

Jag kan fundera länge på en skiss, jag kanske refuserar den. Eller så påbörjas målningen direkt när skissen är klar.
Ett exempel på målning utan datorn som redskap är ”Glow”. Den målades från min teckning, färgerna bestämdes på duken och en blomma kom till.

Ett exempel på målning från en datorteckning är ”Rock not roll”. Den tecknades som snabbskiss upp i datorn och färgbestämdes, sedan målades den på duk, omarbetades relativt mycket och en mås kom till.

Ett exempel på målning från omarbetat foto är ”Desert Cube”. Det är från början ett foto av människor till häst i öknen, därav namnet. Fotot har inte samma proportioner och färger, ej heller samma människor. Målningen är väldigt omarbetad på andra sätt.

Ett exempel på målning från enkelt collage är ”Angels in the Alley”.

Ett exempel på målning från mer komplext collage är ”Blue Lotus” som målades för ett antal år sedan. Den är numera delvis ommålad efter att ha vilat. Bakgrunden är klippt och klistrad och målad i datorn. Mannen är målad på duk från pennskiss, lotusblomman är målad från foto. Jag lirkade mycket och skissade vidare på datorn efter att den vilat länge. Den var svår. Bakgrunden med ”portalen” blev klar direkt nymålad. Däremot är marken, mannen och lotusblomman i förgrunden omarbetade, även de två solarna i bakgrunden är nya. Målningen tolkas fritt, det är roligt.

Jag målar mycket och länge på vissa bilder som visar sig bli svåra. Snabbt på andra som visar sig vara lättare. Det gäller både i datorn och på duken. Jag vet inte hur bilden kommer arta sig i verkligheten på duken eftersom det inte går att förutsäga. Jag kan hamna nära, jag kan hamna långt ifrån skissen.

 Jag refuserar en del målningar jag inte är nöjd med, eller låter målningarna stå på väntelistan till jag vill titta vidare på dem med nya idéer och fräscha ögon.

Ibland blir de riktigt bra då!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s